Door de hoge energiekosten en inflatie maken veel mensen zich zorgen over geld. In onze gemeente ontvangen de gemeente en de Sociale Dorpsteams steeds meer signalen over inwoners die niet goed rond kunnen komen of die zich zorgen maken over de toekomst. De consulenten van het spreekuur Grip op Geld denken graag mee over geldzaken en hoe u uw zorgen kunt verlichten of wegnemen. Er wordt rond geldzaken ook samengewerkt met organisaties die daarbij kunnen helpen.

Grip op Geld

Wekelijks zijn er Grip op Geld-inloopspreekuren in Amerongen, Doorn en Driebergen. Tijdens deze gratis inloopspreekuren is iedereen welkom die met iemand over geldzaken wil praten. Loop dus ook gerust binnen als u zich geen zorgen over geld maakt en met vragen zit.
Rond Grip op Geld werken verschillende organisaties samen, zoals de Sociale Dorpsteams, Sociaal Raadslieden, de Sociale Dienst en de vrijwilligersorganisaties Humanitas en Schuldhulpmaatje. De professionals bieden een luisterend oor en denken graag mee om betalingsachterstanden te voorkomen of over hoe hier vanaf te komen. Zo bekijken zij of u al een of meer regelingen, die er zijn om extra geld te ontvangen, heeft aangevraagd. Misschien kan het Jeugdfonds Sport en Cultuur iets betekenen voor u en uw kinderen of kunt u bij de Voedselbank terecht om zo alvast een deel van uw boodschappenkosten te verlagen. Verder biedt de gemeente Budgethulp aan om samen met u besparingen te ontdekken, zorgen te delen en uitgaven te plannen. Deze hulp verzorgen Humanitas en Schuldhulpmaatje.

Veel betrokkenheid bij problemen

Wethouder Gerrit Boonzaaijer merkt op hoeveel betrokkenheid er bij professionals en vrijwilligersorganisaties is bij de problemen door energiekosten en inflatie. ,,Een energietoeslag is misschien niet voor iedereen voldoende om de energiekosten te betalen. Hopelijk zorgt het energieplafond er volgend jaar voor velen wel voor dat mensen zich minder bezorgd hoeven te voelen over de energierekening. Via de gemeente zijn er ook diverse regelingen aan te vragen voor mensen met een lager inkomen of een inkomen dat nu lager uitvalt door gestegen kosten. De regelingen kunnen dan een extra steuntje in de rug zijn. Vraag deze dus vooral aan via de organisatie die daarover gaat of loop eens binnen tijdens een spreekuur van Grip op Geld.”
De eenmalige energietoeslag die wethouder Gerrit Boonzaaijer noemt, is een verhoogde tegemoetkoming in de energiekosten van € 800,- naar € 1.300,-. Deze toeslag is aan te vragen via de Regionale Sociale Dienst. Iedereen die de toeslag al heeft aangevraagd vóór de verhoging, krijgt automatisch € 500,- extra uitbetaald. Op www.rsdkrh.nl/home/2(externe link) kunt u zien of de toeslag ook voor u geldt. Verder heeft het Rijk bekend gemaakt dat elk huishouden in november en december € 190,- korting op de energierekening ontvangt.

Kijk voor meer informatie over Grip op Geld op www.heuvelrug.nl/grip-op-geldzaken(externe link).

Inloopspreekuren van Grip op Geld

  • Amerongen: dinsdag 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek, Allemanswaard 51
  • Doorn: donderdag 10.00-12.00 uur in Cultuurhuis Pléiade, Kerkplein 2
  • Driebergen-Rijsenburg: dinsdag 10.00-11.30 uur in de Bibliotheek, Hoofdstraat 164