In een ander land ondergedompeld worden waar je de taal niet spreekt, hoeft voor ons op vakantie geen probleem te zijn. Het wordt een ander verhaal als je uit je land moest vluchten, huis en haard moest verlaten en elders een bestaan moet opbouwen. Je voelt je dan als een blinde in een totaal andere omgeving. Je hebt geen enkel houvast meer. Taal is dan een belangrijke sleutel om vertrouwd te raken met deze nieuwe omgeving en cultuur.

Taalcoaching Heuvelrug helpt volwassen nieuwkomers met één op één ondersteuning in de Nederlandse taal of in kleine groepen. Er is een wachtlijst. Taalcoaching Heuvelrug is daarom naarstig op zoek naar nieuwe taalcoaches.

Bij taalcoaching staat het oefenen van de Nederlandse spreektaal centraal. De nadruk ligt op praktische situaties uit het dagelijkse leven. Nieuwkomers die formeel taalonderwijs bij een taalschool volgen, kunnen op deze manier extra ondersteuning krijgen. Er is daarnaast ook een groep nieuwkomers die wachten op hun verblijfsvergunning. Ook voor hen is taalcoaching belangrijk om zich te kunnen redden in het dagelijks leven en bij het vrijwilligerswerk wat ze wel mogen doen.

Taalcoaches werken autonoom. Taalcoaching Heuvelrug ondersteunt hen met materialen en advies. Hierdoor kunnen ze goed voorbereid aan de slag gaan. Daarnaast krijgen taalcoaches de mogelijkheid om e-learnings, webinars en trainingen in Doorn te volgen. Jaarlijks worden er workshops georganiseerd waar ervaringen van coaches worden gedeeld en zijn er thema-avonden. 

Heeft u affiniteit met taal en cultuur en wilt u uw vaardigheden inzetten voor mensen die de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen? Sluit u dan aan bij het team van enthousiaste vrijwilligers. Aanmelden voor een persoonlijk gesprek kan via: www.taalcoachingheuvelrug.nl(externe link).

Foto: Rick Mandoeg