De gemeente wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom wordt onder de naam ‘Vroeg in actie’ gestart met de vroegsignalering van schulden. 

Een team professionele schulddienstverleners vraagt aan inwoners of zij hulp nodig hebben bij geldzaken. Dit gebeurt als er signalen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars komen dat inwoners een betalingsachterstand hebben. Hiermee kan worden voorkomen dat achterstanden verder oplopen en inwoners grotere schulden en problemen krijgen. Samen met de inwoner wordt gekeken naar wat er nodig is om de betalingsachterstand onder controle te krijgen, bijvoorbeeld het treffen van betalingsregelingen, budget coaching of budgetbeheer. Inwoners mogen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van het aanbod.

Op 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WgS) aangepast. De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om betalingsachterstanden van inwoners in een vroeg stadium te ontvangen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) voert de WgS uit namens de gemeenten Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. 

Wethouder Hans Waaldijk is blij met het initiatief. ,,Het begint vaak met een kleine betalingsachterstand, maar deze kan al snel oplopen tot een hogere schuld. Zonder hulp of ondersteuning kan het moeilijk zijn hier uit te komen. Daarbij krijgen steeds meer inwoners te maken met geldproblemen door de gevolgen van het coronavirus. Het voorkomen van problematische schulden is dan ook extra belangrijk. Met Vroeg in actie krijgen we inwoners met schulden tijdig in beeld en kunnen wij sneller schuldhulpverlening en andere ondersteuning aanbieden. Via de RSD, maar ook de vrijwilligersorganisaties helpen inwoners met hun thuisadministratie. Binnen onze gemeente denk ik aan Humanitas en Schuldhulpmaatje en de inlopen Grip op Geld waar inwoners met financiële vragen terecht kunnen.”