Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Moet u steeds opnieuw geld lenen bij familie? Kan uw kind niet mee op schoolreisje? Moet u in de supermarkt altijd nee zeggen tegen uw kinderen? Gaat u niet meer naar verjaardagen omdat u geen geld heeft voor een cadeau? Stapelen de rekeningen zich op?

Niet langer wachten 

Het duurt vaak 5 jaar voordat mensen hulp zoeken bij schulden. Hoelang wacht u nog? Schaamte lost schulden niet op. Kom in actie voordat het te laat is. Voorkom dat schulden zich opstapelen.

Gratis hulp via de Regionale Sociale Dienst

Uw gemeente biedt gratis hulp bij schulden of geldproblemen. Dit kan op verschillende manieren. De Regionale Sociale Dienst (RSD) doet dit namens uw gemeente. Zij werkt voor de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Oók voor ondernemers.

Kom in actie en bel naar (030) 692 95 00 of stuur een bericht naar schuldhulp@rsdkrh.nl.

Ervaringsverhaal: Schaamte lost schulden niet op

Hoe je leven in een keer kan veranderen, daar weet Sylvia alles van. Na de onverwachte dood van haar broer door een hartstilstand, viel haar leven in duigen.

“We zijn allebei geboren met dezelfde hartafwijking. Na zijn plotselinge dood besefte ik: dat kan mij ook overkomen. Opeens. Zomaar. En hoe moet het dan met mijn dochtertje en mijn vriend? Toen ging ik om dat te vergeten, surfen op internet. Eerst keek ik op leuke prullaria en toen kwam ik spontaan op spelletjessites terecht. Daar won ik de eerste keer best wat geld. Omdat ik vanwege mijn gezondheid niet kan werken, hebben we het soms best krap. Dus dat geld was meer dan welkom. Maar daarna ging ik steeds vaker gokken en verloor. Ik gebruikte zelfs het geld van de hypotheek. De bank belde, en mijn vriend nam op. Hij schrok onwijs. Behalve woedend, was hij ook echt teleurgesteld in me. Ik schaamde me diep. Maar schaamte lost het niet op. Daarom hebben we toen samen hulp gezocht bij de Regionale Sociale Dienst om uit de schulden te komen. De eis was dat ik zelf ook hulp zocht voor mijn gokverslaving.”

Sylvia en haar vriend kozen voor budgetbeheer. “We krijgen nu weekgeld, en de RSD nam contact op met onze schuldeisers die nu worden terugbetaald. Het is niet altijd makkelijk, maar over een half jaar zijn alle schulden afgelost. De RSD gaat ons ook helpen bij het regelen van onze geldzaken. Het verdriet van mijn broer is niet weg, maar ik kan er nu wel beter mee omgaan.”

Ervaringsverhaal: Het moeilijkste is nee moeten zeggen tegen je kinderen

Een scheiding kan je hele leven op de kop zetten, zegt Rachel. Zo erg zelfs dat je schulden moet maken omdat je je kinderen daarvan niet de dupe wilt laten worden. Dat deed Rachel, want met haar parttimebaan en de kinderalimentatie van haar ex kon ze net de eindjes aan elkaar knopen.

“Ik moest op iedere cent letten”, vertelt ze. “Op een gegeven moment stortte ik het geld voor de huur of de energie gewoon weer terug op mijn eigen rekening. Totdat op een dag thuis werd aangebeld. Met Amir en Noor, mijn twee kinderen zat ik net te eten, toen twee mannen van de gemeente aan de voordeur stonden. Ze hadden van het Zilveren Kruis en Eneco een seintje gekregen dat ik een achterstand op mijn betalingen had. Ik wuifde dat toen weg, maar een maand later stonden ze er weer. Opnieuw zei ik dat er niets aan de hand was. Toen ben ik erover gaan nadenken en heb ze gebeld. Vervolgens ben ik in gesprek gegaan met een aardige mevrouw van de RSD die gespecialiseerd in schulden en budgetbeheer. Zij vertelde mij dat dit heel vaak voorkomt en dat ik zeker niet de enige ben. Samen hebben we een budgetplan gemaakt en ze gaat een schuldregeling treffen voor mij. Wat ik het aller moeilijkste vind is nee zeggen tegen mijn kinderen. Maar als het goed gaat, komen we hier snel uit!”.