De gemeente levert huishoudelijke ondersteuning via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) aan inwoners die het zelf niet meer lukt het huishouden te doen of regelen. De afgelopen jaren vragen steeds meer inwoners huishoudelijke hulp aan via de gemeente. Dat komt door vergrijzing en het vervallen van de inkomensafhankelijke bijdrage. Voor de gemeente wordt het steeds lastiger iedereen te ondersteunen bij wie dit echt noodzakelijk is maar, tot voorkort lukte dat wel. Sinds een aantal maanden is er nog een ander probleem.

Personeelstekort

Op dit moment zien we dat veel zorgorganisaties te maken hebben met een tekort aan huishoudelijke hulpen. Het tekort aan hulpen is zelfs zo groot dat er wachtlijsten ontstaan. Het personeelsprobleem speelt niet alleen in onze gemeente; ook in de rest van Nederland zijn tekorten.

Uw hulp is hard nodig

Een oplossing voor dit probleem is niet eenvoudig, we streven naar een eerlijke verdeling van huishoudelijke hulp en helpen aanbieders meedenken over het aantrekken van werknemers. Maar wij hebben ook uw hulp nodig. 

‘Ik wil inwoners vragen mee te werken dit probleem op te lossen, wat kunnen inwoners doen om hun steentje bijdrage de wachttijd te verminderen en hulp toegankelijk te maken voor de inwoners die het nodig hebben?’ Vraagt Wethouder Waaldijk zich hardop af. 

Ontvangt u huishoudelijk hulp uit de Wmo of bent u voornemens een aanvraag te doen, misschien lukt het dan eerst te kijken wat u zelf kunt organiseren. Heeft u een vriend/vriendin die kan helpen bij het schoonmaken? Of misschien is particulieren hulp een optie? 

Wie weet bent of kent u iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en graag het huis schoonmaakt. Kijk eens op onze website https://www.samenopdeheuvelrug.nl/inkoop-huishoudelijke-hulp, naar wie onze gecontracteerde aanbieders zijn en ga met hen in gesprek over uw vaardigheden en wensen.