In de eerste coronaperiode is het belang van mantelzorg en mantelzorgers weer bevestigd. Dagbehandeling viel veelal weg, kinderen of kleinkinderen konden niet komen om te helpen, huishoudelijke hulp werd afgezegd omdat inwoners bang waren voor besmetting.

Dit zijn zo maar een paar redenen waarom mantelzorgers extra werden belast. Ook gaf het mooie ontwikkelingen. Zo kwam er een bepaalde mate van rust in sommige huishoudens doordat er minder  impulsen van buitenaf kwamen.

Er was gelukkig een groot aanbod van vrijwilligers! Veel inwoners meldden zich om anderen te ondersteunen: om bijvoorbeeld te bellen, de hond uit te laten of boodschappen te doen. Er was meer aanbod dan vraag. Dat is iets positiefs dat we ervaren hebben in de coronatijd. Dus durf te vragen. Met het vragen geeft u een ander de kans om iets voor u te doen. Waardering te krijgen voor inzet en sociale contacten te onderhouden. Het is een wisselwerking. Kijk op: www.samenopdeheuvelrug.nl/informele-hulp-corona voor een overzicht van bellijnen, ondersteuningsmogelijkheden voor jongeren, het aanbieden of vragen van hulp.

Week van de Mantelzorg

Juist nu is de Week van de Mantelzorg (9-15 november) extra belangrijk. In het Gemeentenieuws stond een Mantelzorg Special met alle activiteiten en acties die er in onze gemeente zijn. Ontspanningsoefeningen online, verloten van verrassingspakketten, het ontvangen van een attentie. Vanzelfsprekend hanteren we de RIVM-richtlijnen. Lees de special in deze online pdf.

Wilt u vast lezen wat er is of informatie over het aanvragen van het mantelzorgcompliment?

Lees het VoorElkaar-magazine (pdf-bestand)
 

Let op: houd de website in de gaten voor de meest actuele informatie over de activiteiten.