Via het project ‘Onder de Pannen’ kunt u als inwoner van de gemeente een kamer of verdieping verhuren aan iemand die tijdelijk geen onderkomen heeft. De huuropbrengst is voor u. Als u een uitkering of huurtoeslag ontvangt, wordt dit niet gekort.

Het project

‘Onder de Pannen’ is een landelijk initiatief. Coördinator Merel Visser van De Tussenvoorziening voert met haar collega’s het project uit in Utrecht. Vanaf nu komen daar de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Zeist bij. Het gaat hier over zelfredzame inwoners zonder verslaving of psychiatrische problemen, vaak met een baan. Zonder eigen onderkomen verandert hun leven totaal. Probeer het u eens voor te stellen dat u uw kinderen alleen in de speeltuin kunt zien. Iedere maand bij een andere bekende op de bank moet slapen. Of op een parkeerplaats in uw auto en de volgende dag weer naar het werk rijden. Geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, betekent ook geen briefadres voor correspondentie met de instanties. Mensen worden dan onzichtbaar voor de gemeente en voor hulpverleners.

Screening en matching vooraf

‘Onder de Pannen’ werkt heel praktisch, namelijk een onderkomen vinden voor iemand die plotseling op straat staat. ,,Een eigen woonplek voor een jaar. Weg uit de acute stress om rust en ritme terug te vinden. Zo het leven weer op te bouwen en te kunnen zoeken naar een duurzame woonplek voor daarna. Om te zorgen dat de tijdelijke huisvesting zonder problemen verloopt, zorgt De Tussenvoorziening - in samenwerking met de wijkteams - vooraf voor een goede screening. We proberen echt een match te vinden tussen huurder en verhuurder”, aldus coördinator Merel Visser.

Meer informatie en aanmelden

We roepen iedereen op die verhuurbare ruimte over heeft. Mensen met een koopwoning of een sociale of particuliere huurwoning. Meld u aan via: www.tussenvoorziening.nl/onderdepannen(externe link). Hier vindt u ook informatie over de werkwijze.