Op 25 mei 2021 start in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een nieuwe scootmobielroute. Het is een een pilot van 7 weken. Met een routebeschrijving én in een robuuste Quingo scootmobiel is Landgoed Ginkelduin en het Leersumse Veld van haar mooiste kant te beleven. De scootmobiel heeft een 5-wielconstructie voor extra stabiliteit en veiligheid. De snelheid is afgesteld op wandeltempo.

Als de pilot een succes is dan wordt deze route definitief. Wandelroutes zijn niet altijd begaanbaar voor mensen met een scootmobiel. Of ze zijn net iets te lang om met een volle accu af te leggen. Projectleider Bob Hartog: “Met grote zorg en op basis van eigen ervaringen is deze route samengesteld. Er is rekening gehouden met de lengte, de begaanbaarheid van de weg en de mogelijkheid om met de scootmobiel ergens te pauzeren”. De route is 9 kilometer maar in te korten tot ongeveer 3 of 6 km.

De route is een initiatief van de werkgroep Toegankelijkheid van de Stichting Dorpsnetwerk Leersum en is een samenwerking met Molecaten Park Landgoed Ginkelduin, Staatsbosbeheer en Vakcollege Maarsbergen. Met hulp van de werkgroep Landschapsbeheer van Dorp en Natuur Amerongen-Leersum en Wiegersma Boomverzorging is de route begaanbaar gemaakt voor de scootmobiel.

Testperiode (25 mei - 12 juli)

Bij het startpunt op Landgoed Ginkelduin kan tijdens de pilot gratis een Quingo scootmobiel geleend worden. Het 5de Wiel B.V. uit Eindhoven stelt de scootmobielen ter beschikking. Een scootmobiel lenen kan met een uitleenovereenkomst en een borg. 

In het weekend is bij informatiecentrum De Veldschuur van Staatsbosbeheer koffie of thee te koop. Er is ook een aangepast toilet aanwezig. De openingstijden staan op www.staatsbosbeheer.nl. Op de route zijn geen andere sanitaire voorzieningen.

Na afloop een wordt een evaluatieformulier ingevuld. Is de proefperiode een succes? Dan is voor deze route permanent een Quingo scootmobiel beschikbaar gesteld door Wies van Birgelen uit Haarlem aan de werkgroep Toegankelijkheid van het Dorpsnetwerk Leersum. 

Informatie en reserveren

Neem voor meer informatie en reserveren van de scootmobiel contact op met de receptie van Landgoed Ginkelduin: landgoedginkelduin@molecaten.nl of (0343) 48 99 99. 

Meer routes voor mindervaliden staan op www.np-utrechtseheuvelrug.nl.