Reageren kun je leren

Kinderen die op sociaal vlak onzeker zijn en bang om fouten te maken, trekken zich sneller terug. Ze vragen veel aandacht van volwassenen. Ze worden vaak gepest of vertonen sociaal onhandig gedrag. Ze vinden het moeilijk om contact te leggen en vrienden te maken. Om dit snel te kunnen doorbreken, geeft de Stichting Sociale Dorpsteams laagdrempelige sociale vaardigheidstrainingen. Door de training leren kinderen van acht tot twaalf jaar beter omgaan met anderen en hun eigen positie in een groep.

De training bestaat uit acht bijeenkomsten, waarvan twee mét ouders. Ouders worden erbij betrokken omdat het belangrijk is dat ook zij meegaan in de aanpak. Kinderen krijgen daarnaast huiswerk mee, bijvoorbeeld om te oefenen met het geven en ontvangen van complimenten. De betrokkenheid van ouders is heel belangrijk.

Deelnemers zijn introverte én extraverte kinderen, pesters én kinderen die worden gepest. Ook pesters weten vaak gewoon niet hoe ze moeten reageren en bijten dus maar van zich af. Met allerlei oefeningen en opdrachten leren wij hoe ze op een andere manier kunnen reageren. Bijvoorbeeld als er iemand voordringt aan de kassa. De een laat het gebeuren, de ander begint te roepen: ‘Wat!? Dat doe je toch niet?’. Ze leren ook van elkaar, want uiteindelijk zijn ze allebei niet blij met hoe ze het tot nu toe aanpakten. Doordat ze nu zien wat wél werkt, stijgt het zelfvertrouwen.

Als er echt iets psychisch aan de hand is met een kind, dan moet het natuurlijk gespecialiseerde hulp krijgen. Er zijn veel kinderen voor wie een sociale vaardigheidstraining dé oplossing kan zijn. In ieder geval om te starten.

Informatie en Aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden of meer informatie? Bel dan de Sociale Dorpsteams: (0343) 56 58 00, op werkdagen tussen 09.00-13.00 uur.