De week van maandag 08 tot en met zondag 14 november stond in het teken van mantelzorg. Woensdag 10 november was de landelijke Dag van de Mantelzorg. Het doel van deze dag en week was mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Dank

De coördinatie van de Week van de Mantelzorg was in handen van de Sociaal makelaars. De enthousiaste deelname van  organisaties en ondernemers bezorgden de mantelzorgers in onze dorpen een mooie week. Daarom dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie Week van de Mantelzorg.

Eigen mantelzorgers verwennen

Zorgorganisaties regelden voor de mantelzorgers van hun cliënten een verrassing, bezorgden bonbons bij mantelzorgers thuis of gaven een presentje.

Vrijwilligersorganisaties

Vrijwilligersorganisaties regelden een bedankje, bezochten mantelzorgers met een lunchpakket of verzorgden een koffieochtend.

Ondernemers

Ook de ondernemers deden mee. Een gratis knipbeurt of massage werd aangeboden of er kon een verrassingspakket worden opgehaald.

Jongerenwerk

Er was een theekransje voor brusjes (meisjes en jongens met een zorgintensief broertje of zusje). Daarnaast was het jongerenwerk actief met een actie voor mantelzorgende gezinnen. Groepjes jongeren maakten en deelden verwenpakketten uit.

Vraag het mantelzorgcompliment aan

Als blijk van waardering voor mantelzorgers biedt de gemeente mantelzorgers een financieel compliment van € 50,- aan. Hiervan kunt u iets leuks voor uzelf kopen of u kunt het besteden om iets samen te doen met degene voor wie u zorgt. Per zorgvrager kan één compliment worden aangevraagd. Dit kan tot en met 31 december.

Kijk hiervoor op: https://www.samenopdeheuvelrug.nl/mantelzorgondersteuning-aanvragen of bezoek één van de inlopen in Amerongen, Doorn of Driebergen-Rijsenburg.

Contact met andere mantelzorgers

Ontmoeting met gelijkgestemden wordt door veel mantelzorgers als ondersteunend ervaren. Het zorgt voor begrip, herkenbaarheid en het uitwisselen van ervaringen. Er zijn al verschillende contactgroepen. Bijvoorbeeld voor ouders van kinderen met autisme in de basisschoolleeftijd of voor mantelzorgers van iemand met Parkinson/Lewy Body. Sociaal makelaars van het Sociaal Dorpsteam ondersteunen initiatieven van inwoners op het gebied van ontmoeting. Heeft u behoefte aan een contactgroep en kunt u geen geschikte groep vinden? Neem dan contact met ons op. Dan onderzoeken we samen of er al iets is of hoe we een groep kunnen starten.

Daarnaast horen we graag waar u verder als mantelzorgerbehoefte aan heeft. Een voorlichting over een bepaald onderwerp? Een workshop? Activiteitenoverzicht? Iets anders? Stuur ons een e-mail of bel.

Heeft u vragen over mantelzorg?

Neem dan contact op. Een Sociaal makelaar kan met u meedenken over uw mantelzorgsituatie of biedt een luisterend oor.