In het Repair Café in Allemanswaard in Amerongen vertelt coördinator Harry Ruijs dat ze die woensdagmiddag al drie kapotte stofzuigers hebben gerepareerd. Onder het genot van een kopje koffie praten we verder. De koffie is gezet met een Moccamaster van de Amerongse firma Technivorm, een van de sponsoren van het Repair Café.

Harry Ruijs geeft aan dat zeker twee op de drie apparaten worden gerepareerd. Per jaar worden er gemiddeld 85 apparaten gebracht. Soms is het vervangen van kapotte onderdelen lastig omdat fabrikanten die niet langer dan tien jaar op voorraad houden. Dan zoeken de teamleden van het Repair Café, allen vrijwilligers, verder op internet.

,,We geven zeker niet zomaar op”, benadrukt Ruijs. ,,Het is voor ons juist een uitdaging om een apparaat tóch weer aan de praat te krijgen.” Dat klopt inderdaad, want een van de teamleden is bezig met het repareren van een food processor die steeds na een paar seconden uitschakelt. Het teamlid gaat door totdat hij de oorzaak van het euvel heeft gevonden, dit leidt tot groot vermaak van de andere teamleden. Zij komen uiteraard doorlopend met goedbedoelde adviezen. Ook de inwoner die de foodprocessor heeft gebracht, doet hier aan mee. Kortom, een zeer gezellige sfeer! Dat is ook waarom de teamleden het doen. De onderlinge gezelligheid, de waardering van mensen die een apparaat weer kunnen gebruiken, de verminderde belasting op het milieu en de uitdaging om iets gerepareerd te krijgen.

Het Repair Café in Amerongen bestaat inmiddels acht jaar en wordt gerund door zes zeer ervaren mannen die zich ‘uit het reguliere arbeidsproces hebben teruggetrokken’. Ze repareren allerhande huishoudelijke apparaten, alleen geen witgoed. Als er vervangende onderdelen gekocht moeten worden, doet de eigenaar dit zelf op aanwijzing van het team. De reparaties doet het team gratis. Een kleine vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. 

Je zou zeggen dat het storm loopt bij het Repair Café. Toch is dat iets waar ze wel aandacht aan blijven besteden. Ruijs: ,,We moeten blijven communiceren voor voldoende aanloop.”

Repair Café’s in de dorpen

Dus heeft u nog een kapot huishoudelijk apparaat of speelgoed kom dan naar het Repair Café in Amerongen, elke tweede woensdag in de maand van 13.30 - 16.00 uur. Of kom naar het Repair Café in Doorn (3e vrijdag), Driebergen (laatste vrijdag), Leersum (3e zaterdag) of Maarn (3e zaterdag van de maand). De data en tijdstippen van de Repair Café’s publiceren we ook in het Gemeentenieuws.