Opvoeden is leuk maar soms ook best zwaar of moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer ouders gaan scheiden, wanneer uw kind gedragsproblemen heeft of achterblijft in de ontwikkeling. Of misschien weet u als ouder zelf niet goed hoe u het opvoeden invult.

Waar kan ik terecht?

Heeft u hulp nodig bij het opvoeden? Neem dan contact op met de Sociale Dorpsteams. De consulent bekijkt dan samen met u welke hulp uw gezin kan krijgen. Soms kan een aantal gesprekken met de consulent al helpen of is ondersteuning van de mensen om u heen te regelen. Als de problemen ernstiger zijn kan aanvullende jeugd- en opvoedhulp nodig zijn. Informatie over omgaan met media: gamen, internetten, lezen en tv-kijken vindt u op www.mediaopvoeding.nl(externe link).

Welke jeugdhulp en opvoedhulp is er?

De aanvullende jeugd- en opvoedhulp bestaat uit:

  • hulp thuis, ambulante jeugdhulp (op afspraak)
  • hulp overdag, persoonlijk of in een groep
  • hulp op locatie, bijvoorbeeld op school of in de kinderopvang
  • hulp uit huis, in een pleeggezin of in een jeugdinstelling

De consulent zoekt samen met u een zorgaanbieder die bij u past via de website www.zorgleverancierszou.nl(externe link). Wanneer de zorgaanbieder kan starten verschilt. Soms is er een wachttijd. Dan kan de consulent met u bekijken of een andere aanbieder beter is of dat er tijdens de wachttijd wat anders geregeld moet worden.