Valpreventie

Waarom aandacht voor valincidenten bij ouderen?

Elke 4 minuten komt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valincident. De gevolgen van een val kunnen groot zijn. De val heeft niet alleen impact op de kwaliteit van leven van de betrokkenen, maar ook op de zelfredzaamheid en mogelijk op het langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast hebben de valincidenten maatschappelijke gevolgen doordat er meer druk ontstaat op de zorg en de zorgkosten.

Vallen voorkomen

Door de toenemende druk op de ouderenzorg is het voorkomen van valincidenten een maatschappelijke noodzaak. Gemeenten hebben dan ook de taak gekregen om Ketenaanpak Valpreventie op te zetten voor inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. In Utrechtse Heuvelrug zetten we in alle dorpen activiteiten op om het risico op vallen te verlagen. Dat doen we door ouderen met een verhoogd valrisico te identificeren, aanvullende maatregelen te nemen en zo nodig een valpreventie programma op maat aan te bieden.

Valpreventie

Van 30 sept  tot en met 6 oktober was de eerste Nationale Valpreventie week.

In deze periode heeft er in elk dorp een Valpreventie bijeenkomst plaatsgevonden, die zeer succesvol en enthousiast is ontvangen. Er waren 271 deelnemers  en de gemiddelde beoordeling was een 8,3. Hieronder kunt u meer lezen over deze bijeenkomsten, de testscores en de adviezen.

Hoe kunt u sterker blijven staan?

De insteek is vooral gericht op wat u zelf kunt doen om ’sterk te blijven staan’.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Blijf bewegen en blijf uw evenwicht en spierkracht trainen
  2. Uw medicijnen laten controleren 1x per jaar. Slikt u medicijnen? Sommige medicijnen (of combinaties) zorgen dat u zich duizelig voelt, of slap of slaperig.  Hierdoor is de kans groter dat u valt
  3. Eet lekker en gezond, zo krijgt u goede bouwstoffen binnen om de spieren sterk genoeg te houden. Vooral eiwitten, groente en fruit zijn belangrijk. Ook is het belangrijk om elke dag 1,5 tot 2 liter water (thee, koffie etc.) te drinken
  4. Laat uw ogen elk jaar controleren. Goed zien draagt bij aan een beter evenwicht
  5. Draag goed passende schoenen. Dat verkleint de kans op een val
  6. Zorg voor een veilig huis. Leg geen voorwerpen op de trap of op de vloer, zorg voor goede verlichting en dat u overal makkelijk bij kunt, zonder halsbrekende toeren uit te moeten halen. Ook snoeren, kabels, matjes en vloerkleden zijn een aandachtspunt, u kunt hier makkelijk over struikelen

Lees meer over de Valpreventiebijeenkomsten

Op de 5 bijeenkomsten zijn alle deelnemers getest op balans, spierkracht en het lopen. De test geeft een score aan tussen 0-12 punten die  verwijzen naar het risico dat u loopt om te vallen.

>9Laag valrisico (1)

Advies: blijf bewegen
Aanmelden voor sport of beweegactiviteiten in de buurt, eventueel samen met buurtsportcoach
niels.hendriksen@nbss.nl of 06 39 81 79 42

Nederland in beweging, elke dag op TV. Maar de belangrijkste boodschap is: 
Blijf bewegen, tenminste 3x 10 minuten per dag!

4 - 9Matig valrisico (2) U heeft een verhoogd risico op nieuwe beperkingen. U kunt overwegen deel te nemen aan acties gericht op verbeteren van het functioneren.

Advies: een beweegactiviteiten in de buurt met buurtsportcoach of neem deel aan de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’. Hier leert u in 10 lessen omgaan met lastige valgevaarlijke situaties, beter balans te houden, hoe u kunt vallen en hoe u een val kunt voorkomen. Hiervoor geldt een eigen bijdrage

Doorn-Driebergen
info@fysiotherapiedebosrand.nl of 0343 51 37 47

info@deoefentherapeutdriebergen.nl of 0343 76 90 97

info@driebergenfit.nl of 0343 51 28 37

Maarn-Maarsbergen
info@fysiotherapiemaarn.nl of 0343 44 16 90

Amerongen-Leersum
bvsilfhout@pmirembrandt.nl of 088 05 09 999

< 4Hoog valrisico (3)
U ervaart al veel beperkingen. U komt in aanmerking voor acties om het functioneren te
behouden en om te gaan met uw beperkingen.

Het gaat wat minder. Het is raadzaam om met uw huisarts of POH (ouderenzorg) te overleggen of een uitgebreide valanalyse zinvol is om te kijken of u in aanmerking komt voor specifieke valinterventie cursus ‘Otago’ of ‘In Balans’

In bepaalde situaties worden deze cursussen door de Zorgverzekering vergoed.

Uw fysiotherapeut en huisarts weten hier meer van.

Bronvermelding: Vroegsignalering Functionele achteruitgang. Nabij (kennisprogramma TNO).

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen?

U kunt voor het testen van uw balans en spierkracht contact opnemen met uw fysiotherapeut. Voor voedingsadviezen op maat kunt u een afspraak maken met een diëtiste. De ergotherapeut kan u helpen uw huis veiliger te maken. Bij vragen over uw medicatie kunt u terecht bij uw apotheker.  

Wilt u meer weten over beweeg- en sportactiviteiten in en rond uw dorp neem dan contact op met de buurtsportcoaches van Heuvelrug in Beweging, niels.hendriksen@nbss.nl. Zijn telefoonnummer: 06 39 81 79 42.

Voor overige vragen kunt u een mail sturen aan de projectleider valpreventie Utrechtse Heuvelrug:  lisette.schelbergen@heuvelrug.nl.