U woont nu heerlijk in uw huis en wilt er nog lang niet weg. Maar als u minder mobiel wordt door een val of ziekte, kan uw fijne huis opeens vól obstakels blijken, waardoor u niet langer zelfstandig kunt wonen. Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om uw huis nu al veiliger en comfortabeler te maken. Zodat u er nog jarenlang met plezier kunt wonen.

Iedereen kent het beeld van een traplift, maar soms zijn ook kleinere ingrepen al heel effectief. Simpele oplossingen, waardoor u bijvoorbeeld minder snel zult struikelen of vallen of minder vaak hoeft te bukken. Denk aan het verwijderen van drempels, het creëren van een slaapkamer op de begane grond, het installeren van een opvangbakje voor de post, of het zorgen voor voldoende verlichting binnen én buiten.

Welke ondersteuning is er?

Ontwerpwijzer

Onderaan de pagina kunt u de Ontwerpwijzer downloaden. Deze is samengesteld door vakspecialisten van de gemeente, de woningcorporaties en Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug. Daarbij is het handboek Woonkeur gebruikt. Dit handboek gaat er bij het bepalen van de afmetingen van ruimten van uit dat een bewoner in de toekomst een fysieke beperking kan krijgen en graag zelfstandig in de woning wil blijven wonen. De kleine voorzorgen van nu voorkomen grote zorgen in de toekomst: ‘voorzorg voorkomt zorg’. Heeft u behoefte aan nog meer voorbeelden of inspiratie, kijk dan ook eens op: www.langzultuwonen.nl(externe link).

Woonadviseurs

Heeft u vragen over het aanpassen van uw woning en alle mogelijkheden tot ondersteuning? U kunt een gesprek aanvragen met een van de woonadviseurs van het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug en samen uw vragen en mogelijkheden bespreken. Een aantal vitale ouderen is opgeleid tot woonadviseurs. Zij kunnen u helpen door samen met u uw woning door te lopen op risicovolle punten. Vaak is met een eenvoudige ingreep uw huis veiliger te maken. De service is gratis. Alleen voor de reiskosten wordt een bescheiden tegemoetkoming gevraagd.

Het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug is een stichting die de belangen van senioren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug behartigt. De woonadviseurs helpen u graag met advies. Zij kijken samen met u wat voor uw situatie de beste oplossingen zijn.

Hieronder vindt u de namen en e-mailadressen van de vrijwillige woonadviseurs in de gemeente Utrechtse Heuvelrug: U kunt ze mailen voor een afspraak bij u thuis. Bellen mag ook, naar het centrale nummer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: (0343) 56 56 00. Daar worden de verzoeken verzameld en doorgegeven aan de woonadviseurs.

Huistest

Om alles goed in beeld te brengen kunt u zelf uw woning testen. Deze huistest(externe link) laat zien wat u kunt doen om uw wooncomfort te verbeteren.