Het begrip Mantelzorger is heel breed. Veel mensen weten niet dat ze eigenlijk mantelzorger zijn. Iemand die voor zijn of haar zieke partner zorgt. Iemand die intensief voor een hulpbehoevende buur zorgt. Ouders met zorgtaken voor hun gehandicapte zoon of dochter. Kinderen die opgroeien in een gezin met een broertje met autisme, een zusje met kanker, een aan alcoholverslaafde moeder, een depressieve vader. Zomaar wat voorbeelden. 

Als blijk van waardering is er het mantelzorgcompliment. De mantelzorger hoeft niet zelf in onze gemeente te wonen maar de zorgvrager wel. Soms maken mantelzorgers extra kosten om hun mantelzorgtaken te kunnen doen. Bijvoorbeeld telefoon- of reiskosten. De gemeente komt mantelzorgers met een minimuminkomen (tot 120% van het sociaal minimum) tegemoet met een financiële tegemoetkoming.

Jonge mantelzorgers

Ben jij een jonge mantelzorger? Dan vinden we jou een held! Hieronder staan een paar voorbeelden van een jonge mantelzorger: 

  • Niek past vaak op zijn zusje met Down zodat zijn moeder even naar de winkel kan
  • Omdat haar vader depressief is kookt Merle regelmatig voor haar vader
  • Simon maakt altijd brood klaar voor zijn dementerende oma
  • Het gezin van Amira gaat bijna nooit op vakantie omdat ze sparen voor een speciale vakantie met haar broertje die een spierziekte heeft

Ben jij tussen 10 en 25 jaar oud en herken jij je in de voorbeelden hierboven? Dan ben je een jonge mantelzorger en verdien je een groot compliment! De gemeente wil je bedanken omdat je thuis zoveel doet en dat is waarschijnlijk lang niet altijd makkelijk. Daarom kun je een keer per jaar een mantelzorgcompliment aanvragen van €50. Koop er iets leuks van. Bijvoorbeeld kaartjes voor een pretpark of dierentuin, een nieuwe sportoutfit of een leuke game. En heb je een broer of zus die ook jonge mantelzorger is? Ook die mag een mantelzorgcompliment aanvragen!

Een mantelzorgcompliment aanvragen

Het mantelzorgcompliment is vanaf 1 september tot en met 31 december aan te vragen. De mantelzorger vraagt zelf het compliment aan. De online formulieren staan dan op deze pagina.