Bijna alle jongeren helpen thuis wel eens mee. Opruimen, boodschappen doen of een keer oppassen. Dat is gemakkelijk en ook goed. Maar soms doen ze veel meer. Dan zijn ze een 'jonge mantelzorger'. Eén op de 10 jongeren is mantelzorger en ongeveer 1 op de 4 jongeren groeit op in een gezin waar iemand extra zorg of hulp nodig heeft. Mantelzorger zijn is vaak druk. Er is weinig tijd voor je eigen dingen, zoals school, sport en vrienden.

Als het teveel wordt dan raak je overbelast en dat is niet goed. Zorg daarom goed voor jezelf. Hoe doe je dat? Lees er hier meer over.

  Informatie zoeken

  Zoek informatie over wat er precies aan de hand is. Dat kan op internet of praat eens met je huisarts. Praat met iemand die jij vertrouwt. Misschien heeft die persoon goede tips voor je, of kan iemand ook iets voor jou doen. Zoek contact met andere mantelzorgers. Bijvoorbeeld via Facebook. Zo weet je beter wat er speelt en wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

  Erover praten

  Praten lucht op en maakt ondersteuning mogelijk. Je zult zien dat er meer kan dan je denkt. Je kunt eerst een vriend(in) of klasgenoot vertellen over wat jou bezighoudt. Praat op school met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld bij die ene docent waarmee je een klik hebt. Wil je liever iemand anoniem en buiten school spreken dan is er de kindertelefoon(externe link). Ook kun je gebruik maken van de chatfunctie via JouwGGD.nl(externe link).

  Er zijn verschillende organisaties die je online kunnen helpen bij je situatie. Zij bieden informatie, advies en lotgenotencontact voor jonge mantelzorgers. Kijk op www.mantelzorg.nl(externe link), www.jong030.nl(externe link), www.kankerspoken.nl(externe link).

  Welkom bij het jongerenwerk

  Loop je vast of juist helemaal niet? Je bent altijd welkom bij het jongerenwerk, voor een praatje, een goed gesprek of meedoen aan een activiteit. Heb je zelf ideeën, dat kan ook.

  Wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning en een afspraak wilt met een hulpverlener, kun je terecht bij de Sociale Dorpsteams.

  Ervaringsmaatjes

  Een ervaringsmaatje speciaal voor jou! Ervaringsmaatjes zijn jonge studenten die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin.  Een ervaringsmaatje biedt een luisterend oor, ondersteunt en onderneemt activiteiten.

  Meer weten? Kijk op www.handjehelpen.nl(externe link) of neem contact op met sociaal makelaar Diana Stalenhoef, diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl, 06 86 89 85 55. 

  Voor extra informatie: www.ervaringsmaatjes.nl(externe link).