Iedereen helpt thuis wel eens mee. Opruimen, boodschappen doen of een keer oppassen. Maar soms doen jongeren veel meer. Ze passen bijvoorbeeld op een broertje of zusje met een beperking of koken vaak omdat hun ouder dat door omstandigheden niet kan. Dan zijn ze een 'jonge mantelzorger'. Eén op de 10 jongeren is mantelzorger en ongeveer 1 op de 4 jongeren groeit op in een gezin waar iemand extra zorg of hulp nodig heeft. Mantelzorger zijn is vaak druk. Er is weinig tijd voor eigen dingen, zoals school, sport en vrienden. 

Hieronder staan een paar voorbeelden van een jonge mantelzorger: 

  • Niek past vaak op zijn zusje met Down zodat zijn moeder even naar de winkel kan
  • Omdat haar vader depressief is kookt Merle regelmatig voor haar vader
  • Simon maakt altijd brood klaar voor zijn dementerende oma
  • Het gezin van Amira gaat bijna nooit op vakantie omdat ze sparen voor een speciale vakantie met haar broertje die een spierziekte heeft

Erover praten

Loop je weleens rond met een rotgevoel? Met het idee dat je nergens terecht kunt om te praten over de ingewikkelde situatie thuis? Of lukt het niet om je huiswerk te doen of vrienden te maken? Praat er eens over met je favoriete leraar op school, de mentor of de huisarts. En weet dat je ook terecht kunt bij het Jongerenwerk of de Sociale Dorpsteams. 

Je kunt alle dagen van de week tussen 11.00 en 21.00 uur bellen met de kindertelefoon. Ook kun je gebruik maken van de chatfunctie via JouwGGD.nl. Sommige organisaties kunnen je online kunenn helpen bij je situatie. Zij geven informatie, advies en lotgenotencontact voor jonge mantelzorgers. Kijk op www.mantelzorg.nl, www.jong030.nl, www.kankerspoken.nl.

Ervaringsmaatjes

Wil je eens praten met iemand die snapt wat jij meemaakt? Ga dan eens praten met een Ervaringsmaatje. Ervaringsmaatjes zijn jonge studenten die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin. Een ervaringsmaatje luistert naar jouw verhaal, steunt je en doet samen met jou leuke activiteiten.

Mantelzorgcompliment 

Ben jij tussen 10 en 23 jaar oud en herken jij je in de voorbeelden? Dan ben je een held en verdien je een groot compliment! De gemeente wil je bedanken omdat je thuis zoveel doet en dat is waarschijnlijk lang niet altijd makkelijk. Daarom kun je een keer per jaar een mantelzorgcompliment aanvragen van €50. Koop er iets leuks van. Bijvoorbeeld kaartjes voor een pretpark of dierentuin, een nieuwe sportoutfit of een leuke game. En heb je een broer of zus die ook jonge mantelzorger is? Ook die mag een mantelzorgcompliment aanvragen!

Meer weten over mantelzorg?

Wil je meer weten over mantelzorg? Neem dan eens contact op met sociaal makelaar Diana Stalenhoef via diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl of 06 86 89 85 55. Kijk op www.handjehelpen.nl of kijk op de volgende websites: