Bijna alle jongeren helpen thuis wel eens mee. Opruimen, boodschappen doen of een keer oppassen. Dat is gemakkelijk en ook goed. Maar soms doen ze veel meer. Eén op de 10 jongeren is mantelzorger en ongeveer 1 op de 4 jongeren groeit op in een gezin waar iemand extra zorg of hulp nodig heeft. Mantelzorger zijn is vaak druk. Er is weinig tijd voor je eigen dingen, zoals school, sport en vrienden. Als het teveel wordt dan raak je overbelast en dat is niet goed. Zorg daarom goed voor jezelf. Hoe doe je dat? Lees er hier meer over.

  Probeer het voor jezelf makkelijker te maken

  Zoek informatie over wat er precies aan de hand is. Dat kan op internet of praat eens met je huisarts. Praat met iemand die jij vertrouwt. Misschien heeft die persoon goede tips voor je, of kan iemand ook iets voor jou doen. Zoek contact met andere mantelzorgers. Bijvoorbeeld via Facebook. Zo weet je beter wat er speelt en wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

  Project Jongeren en Mantelzorg

  Voor informatie en vragen over het project Jongeren en Mantelzorg kunt je contact opnemen met Diana Stalenhoef via diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl.

  Ervaringsmaatjes

  Ervaringsmaatjes is een maatjesproject waarin jonge vrijwilligers en stagiaires die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin, ondersteuning bieden aan jonge mantelzorgers. Vaak gaat veel aandacht en zorg uit naar het zieke of beperkte gezinslid, dat kan wel eens lastig zijn. Een ervaringsmaatje weet als geen ander hoe dat is en is er speciaal voor het kind zónder beperking. Een ervaringsmaatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en is er voor de gezelligheid. Ook helpt hij of zij inzicht te krijgen in de eigen wensen en behoeften van de jonge mantelzorgers.

  Ervaringsmaatjes is een initiatief van Stichting Informele Zorg Twente en wordt uitgevoerd in onze dorpen uitgevoerd door Handje Helpen en de Sociale Dorpsteams. Neem voor meer informatie contact op met de Sociale Dorpsteams.

  Voor extra informatie: www.ervaringsmaatjes.nl.

  Meer weten?

  Kijk dan eens op de volgende websites.